Det finnes en rekke berømte svømmere i historien, noen i moderne tid, og noen i gamle dager. Det er ikke til å undervurdere det man har gjort tidligere, da det på mange måter la fundamentet til statusen til svømming i ettertid. Som sagt, så finnes det veldig mange kjente og verdige svømmere opp gjennom årene, både menn og kvinner. Menn har en tendens til å bli husket bedre i slike konkurranser, akkurat som i sprint. Hva årsaken til det er kan man spekulere i, men en grunn kan være at man har ikke hatt en dominerende kvinnelig svømmer, på samme måte som man har hatt på herresiden.

I de siste årene så har vi også sett at norske utøvere har gjort seg mer og mer gjeldende. I 2017 så vant Norge tre medaljer på en dag i svømme-EM, noe som aldri har skjedd før tidligere. Vi har ikke hatt noen i verdenstoppen, og når du ser hvor mye de aller beste har vunnet, så er det ganske forståelig egentlig. Den første å nevne er naturligvis Michael Phelps som vant 23 OL-gull, men siden vi snakker om han i mer detalj i en annen artikkel så kan vi heller fokusere på de andre. Før Phelps vant 8 OL-gull i Beijing i 2008, som var en ny rekord for OL-gull i et og samme mesterskap, så var det en annen amerikaner som hadde rekorden. Det er velkjente Mark Spitz som vant 7 gull i Munchen 1972. Du vet, OL-et som ble angrepet av terrorister. Spitz dominerte idretten, men faktum er at han vant “bare” et par Ol-gull til i sin karriere, så han var ikke like dominerende som Phelps. Noe som i rettferdighetens navn er ganske vanskelig å være.

Vi føler vi har snakket ganske mye om menn i disse artiklene, og det er lett å glemme de kvinnelige utøverne. Den mest suksessfulle kvinnen i svømming er Janet Evans. Hun satte nasjonale rekorder i USA i en alder av kun 11 år, så dette var et stort talent. Hun vant totalt 4 OL-gull i karrieren. Og selv om det kan virke ganske lite sammenlignet med Spitz og Phelps så bør man ta i betraktning hvor vanskelig det er å vinne i OL. Bare tenk på hvor mange som konkurrerer og hvor høyt nivået er. Den mestvinnende kvinnen er Jenny Thompson med 8 OL-gull, så om man ser på det slik så er det ikke så stor forskjell på menn og kvinner. Det eneste man må gjøre er å utelukke Phelps da han var helt ekstrem og ikke kan sammenlignes med noen ting. Det er absolutt ingen som er i nærheten. Nestemann på listen i hvilken som helst gren har vunnet 9 OL-gull, så han leder med hele 14!!