Visste du at det å svømme fra England til Frankrike, eller vice versa, er en greie? Den engelske kanal er om lag 34 kilometer lang på det smaleste, selv om den effektive avstanden for svømmernes del gjerne vil være rundt 60 kilometer. Dette er på grunn av tidevann og strømforhold, og i tillegg gjør lav vanntemperatur at det hele blir veldig risikabelt. Å svømme fra Dover i England til Calais i Frankrike er slett ikke for alle, men gir nok litt av en mestringsfølelse til de som får det til.

Den første gangen det har blitt dokumentert at noen klarte dette kunststykket innen svømming var i 1875. Britiske Matthew Webb brukte 21 timer og 45 minutter på å nå Frankrike, og i 1926 ble amerikanske Gertrude Ederle den første kvinnen som klarte det. Hun brukte imidlertid bare 14 timer og 39 minutter fra Frankrike til England. I 1961 klarte Antonio Abertondo å svømme fram og tilbake, noe han brukte 43 timer og 10 minutter på. I dag er rekorden på 7 timer og 3 minutter, og den ble satt i 2005 av tyske Christof Wandratsch.

Ikke for den uerfarne

Å svømme den strabasiøse strekningen er det imidlertid ikke alle som klarer. Det har hendt at folk har prøvd seg på det, med det formål å samle inn penger til veldedighet, bare for å omkomme under overfarten. Det er faktisk flere som har klart å bestige Mount Everest enn å krysse Den engelske kanal. Bare rundt halvparten klarer den lange svømmeturen, og dersom svømmeferdighetene ikke er på plass kan det fort gå skikkelig galt.

I år 2000 ble Bharat Shukla den første nordmannen til å svømme over Doverstredet. Bergenseren brukte 13 timer og 55 minutter, og mente selv hun kunne brukt enda kortere tid dersom forholdene hadde vært bedre og bølgene ikke fullt så høye.