Som med så mange andre ting i livet så er skandalen aldri langt unna. Det behøver ikke nødvendigvis å være noe en gjør med vilje. Spesielt ikke i disse dager, en liten feil kan være ganske dramatisk for ens rykte og videre karriere i det man driver med. Hvorvidt det er rettferdig eller ei kan andre debattere, men det er ingen tvil om at det er visse ting som er verdt å hisse seg opp over. I en idrett som svømming så har man ofte med unge mennesker å gjøre, unge kvinner og menn som har tillit til deres trenere og som føler seg frie. Det finnes alt for mange eksempler i sport generelt hvor noen har utnyttet den tilliten og gjort noe de absolutt ikke bør ha gjort. Det er en ting, men så er det også svømmerne selv, og hva de gjør for noe.

Doping er et stort problem i sport og bortimot alle idretter har dette problemet. Til og med sjakk har det, hvor det ikke er lov til å ta visse substanser fordi det gir deg en unaturlig årvåkenhet. I svømming så er spesielt testosteron og anabole steroider noe som blir hyppig brukt. Heldigvis så blir de fleste tatt, men det er trist å tenke på at noen er så desperate etter å vinne at de jukser, i stedet for å trene seg selv bedre, som alle andre gjør. Når enkeltutøvere gjør det, så er det ille nok, men når et helt land driver systematisk med å dope seg, da er det på et helt nytt nivå.

Dette er spesielt merkbart med Øst-Tysklands kvinnelag i OL på 70- og 80-tallet. De gikk fra å vinne null gull i 1972 til hele 11 i 1976. Det var kun etter at Berlinmuren falt at man fant virkelig ut hva som hadde foregått, og til hvor stor grad. Det var også et lignende problem med Kina under VM i 1992, da de gikk fra null gull i forrige VM til 4 i 1992 og til 12 i 1994. Det er klart at dette blir lagt merke til. Alle deltagerne i Kinas lag fra 1994 testet positivt for doping.

Det å komme seg unna med juks er generelt vanskelig, spesielt i disse dager da man har langt større oppmerksomhet rettet mot det. Når Therese Johaug blir straffet for leppesalve, så kontrollerer man nok også for alt mulig annet, og du kommer ikke unna.